fizzikaaa

Dobrodošli na moj blog

05.06.2010.

Laboratoriska vjezba br.12

odredjivanje pocetne brzine djecijeg autica PRIBOR: djeciji autic, stoperica, metar. IZVODJENJE I MJERENJE: U zavisnosti od raspolozive duzine puta zategnemo autic i pustimo da se krece po glatkoj povrsini, Istovremeno pustivsi vrijeme na stoperici. po zaustavljanju autica, zaustavimo i stopericu i time smo izmjerili vrijeme T, nakon toga metarskim mjerilom izmjerimo put.Koa sto vidite vjezba je jako lakha i interesantna...

05.06.2010.

Laboratoriska vjezba br.11

Odredjivanje induktivnosti i kapacitivnosti PRIBOR: regulacioni otpor, voltmetar, ampermetar, frekvenciometar, kondenzatori i spojni vodici. Za ovu vjezbu bitno je znati pravilno koristiti mjerne instrumente jer sa vecinom pribora prvi put susrecemo i onda ce sve biti uredu...

05.06.2010.

Laboratoriska vjezba br.10

Provjera Ohmovog zakona PRIBOR: ampermetar, voltmetar, izvor struje, spojne zice i otpornici. ''Izgubila'' sam se kad sam vidjela veliki broj gablova i kad sam vidjela da moram ''cackati'' oko stuje..al ne treba da se zalim...ziva sam ! :D Iako se radi o strasnoj struji, vjezba je ipak ineteresantna i u sustini lagana...a samim tim i nije komplikovanan kako mi se na prvi pogled ucinila...!

05.06.2010.

Laboratoriska vjezba br.9

Odredjivanje specificnog toplotnog kapaciteta pomocu kaliometra PRIBOR: kaliometar sa mjesalicom, termometar, vaga. Zanimljiva vjezba ali i ineteresantne sprave. Naucila sam sta je kaliometar i vjezbala sam rad sam termometrom. ovu vjezbu smo uradile bez ikakvih problema i potvrdile znanje o greskama mjerenja.

05.06.2010.

Laboratoriska vjezba br.8

Odredjivanje reda velicine molekule ulja PRIBOR: ulje, manja posuda, bireta, kreda, turpia ( u nasem slucaju linijar), subler. Ova vjezba izgleda jako zanimljiva ali i trazi dosta truda. Na pocetku nismoi shvatile postupak izvodjenja vjezbe pa nam je profesor objasnio. Sve smo dobro odradile dok nismo trebale mjeriti prenik kapi ulja sa sublerom, zbog toga smo znale mjerenje sublerom. Ali tu su nam pomogli nasi prijatelji, ali ustvari subler nije nikakav bauk i drago mi je sto sam naucila postupak mjerenja sa sublerom. i et sam jos jednom vejzbom smo izasle na kraj...:D

05.06.2010.

Laboratoriska vjezba br.7

Odredjivanje momenta inercije tijela PRIBOR: torizno klatno, tijelo nepravilnog i pravilnog oblika, stoperica. IZVODJENJE I MJERENJE: Na zici toriznog klatna pricvrstimo klatno pravilnog oblika i izmjerimo period torizionih oscilacija T1. Zatim stavimo tijelo nepravilnog oblika i izmjerimo period oscilacija T. Kod mjerenja perioda osciliranja, potrebno je izmjeriti vrijeme deset il vise oscilacija i iz dobivenog podatka izracunati vrijeme jedne oscilacije. ova vjezba nije puno zahtjevna i mi smo je brzo doisle do tacnog rezultata.

05.06.2010.

Laboratoriska vjezba br.6

Odredjivanje brzine zvuka metodom zvucne rezonancije PRIBOR: zvucna viljuska, menzura sa vodom, milimetarko mjerilo, laboratorijski stalak s hvataljkom. Jako zanimljiva vjezba, ali i zahtjevna. Ipak smo se mi potrudile da uradimo vjezbu na najboji nacin i greske koje smo imale, naravno smo ispravile. Uz ovu vjezbu sam naucil monogo o zvuku.

05.06.2010.

Laboratoriska vjezba br.5

Određivanje ubrzanja zemljine teže pomoću matematičnog klatna PRIBOR:matematičko klatno,milimetarsko mjwrilo,štoperica. U ovoj vježbi mjerile smo za istu dužinu klatna vrijeme trajanja 10 oscilacija, a sve smo to izracunale po formuli g=4Л2l/T2 gdje je l-duljina klatna, od tacke vjesanja do tezista objesenog tijela a T-period osciliranja ( vrijeme trajanja jedne pune oscilacije ). Da bi odredili period osciliranja, potrebno je najprije mjeriti vrijeme koje protekne od strenutka kada klatno napusti amplitudni polozaj i ponovo se vrati u njega. Mjerenje perioda treba provjeriti za najmanje 3 razlicite duzine klatna l. vjezba je bila zanimnljiva i brzo smo zavrsile. Male poteskoce smo imale kod rezultata ali mi smo ipak na kraju tacno odradile.

05.06.2010.

Laboratoriska vjezba br.4

Odredjivanje pocetne energije metka kod horizontalnog hitca. PRIBOR: univerzalni stalak, hvataljka, ljepljiva traka, visak, papir i top. Jako zanimljiva vjezba jer smo koristile zanimljivu spravu ''top''. kada opustimo oprugu metak ce izletiti pocetnom brzinom i nakon vremena (t) otici u tacku B. On je izvrsio horizontalni hitac a duzinu (s)odredili smo tako sto smo odredile udaljenost tacke A od tacke B. Vjezba je zahtjevna i trazi mnogo truga i strpljenja ali mi smo to bez problema odradile.

05.06.2010.

Laboratorijska vjezba br.3

Provjera zakona ocuvanja mehanicke energije PRIBOR: zeljezna sipaka savijena u obliku kuke, kuglica, vaga, metar. Trebalo je izracunati visinu kuglice u ravnoteznom polozaju h'i u amplitudnom polozaju h, domet s i masu kuglice m a potom izracunati masu kuglice. Na kraju smo izracunali gubitak mehanicke energije jer u svakom mehanickom sistemu je prisutno trenje pa je moralo doci do gubitka. Ovo je bila jako zanimljiva vjezba i meni i prijateljici. Tek smo poceli sa radom vjezbi tako da nam bilo zanilmjivo ali i te sprave sa kojima smo radile su bile jako inetresantne.

<< 06/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
90709

Powered by Blogger.ba